Soort: Sequoia sempervirens

keuze: 3 resultaten

Sequoia sempervirens

  • Nederlandse benaming

    Kustmammoetboom; Californische sequoia; Kustsequoia
  • Gewasgroep

    Coniferen
  • Familie

    Cupressaceae
  • Herkomst

    Californië

Onbrandbare opperreus, bijna uitgeroeid, moederstam, Californian Redwood

Informatie over Sequoia sempervirens

‘Hyperion’,

De hoogste boom ter wereld, reikt met zijn kruin tot 115,55 meter hoog ten hemel. Dat is hoger dan de Utrechtse Dom en overstijgt ook het Vrijheidsbeeld met maar liefst ruim 20 meter. Hij behoort tot de 5% van de kustmammoeten die niet ten prooi zijn gevallen aan de scherpe tanden van de hongerige kettingzagen en de ‘clearcut’ techniek (zaag alles om dat je tegenkomt) die in de jaren zeventig ware slachtingen aanrichtten in Amerikaanse bossen. 95% van het toenmalige Amerikaanse areaal van Sequioa sempervirens is toen in no-time op een nietsontziende manier geveld. Wel kwamen ze letterlijk tot op enkele honderden meters van Hyperion. Zelf had hij geluk: zijn standplaats werd net op tijd uitgeroepen tot beschermd gebied. Hij moet de rillingen van Moeder aarde vanaf zijn wortels tot aan zijn kruin gevoeld hebben als er weer een kameraad kansloos neer werd gesabeld en ter aarde stortte. We zullen nooit weten hoeveel bomen er zijn geveld die Hyperion ruimhartig van schaduw hadden kunnen voorzien. Maar het is officieel: Hyperion is 115,55 meter hoog en de allerhoogste van alle bomen die er in de wereld gemeten zijn.


Hout en hebzucht

Waren de redenen om 95% van alle kustmammoetbomen te vellen. De vraag naar Californian Redwood was enorm want de mens is een gretig wezen en dit hout bezat zeer gewilde eigenschappen. Zo is het praktisch immuun voor water en bovendien onbrandbaar dus oneindig toepasbaar. Van kweekkas tot spoorwegbiels en van tuinmeubel tot kast: Sequioa sempervirens’ hout is uitbundig gebruikt. Het is zelfs zo populair dat men hele wouden is gaan kweken van deze relatief snelle groeier. Hij kan bovendien 600 tot 800 jaar oud worden en is een van de weinige zichzelf regenererende coniferensoorten. Op hun natuurlijke groeiplaatsen in de VS staan groepjes sequioas vaak in een cirkel. Dat zijn dan nakomelingen van de ‘moederstam’ die inmiddels volledig is vergaan maar voedselrijke humus heeft geleverd aan haar nakomelingen. Mooie ‘circle of life’ toch?

Dit is geen boom voor een binnentuintje in de stad maar bij uitstek een imposante en creatieve (want niet standaard) toevoeging aan de wat ruimer bemeten plekken zoals grotere tuinen, plantsoenen of parken. Bovendien is het een boom die wel wat aan areaal mag winnen. Planten dus!

Hoogste boom ter wereld deel 1 en 2:
https://www.youtube.com/watch?v=F3j8q6x-gE0
https://www.youtube.com/watch?v=6zWbjqAON34

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...