Soort: Sequoiadendron giganteum

keuze: 9 resultaten

Sequoiadendron giganteum

  • Nederlandse benaming

    Mammoetboom; Reuzensequoia
  • Gewasgroep

    Coniferen
  • Familie

    Cupressaceae
  • Herkomst

    Californië

Boombaard, Methusalem, reus onder reuzen, unieke watervoorziening, vuurbestendig

Informatie over Sequoiadendron giganteum

Methusalem

Het is goed mogelijk dat Tolkien een Mammoetboom voor ogen had toen hij zijn beroemde Ent ‘Boombaard’ schiep: hoeder van het woud, zelf deels boom en behept met een oneindige levensduur. Mede doordat hij letterlijk millennia oud kan worden, groeit Seqoiadendron giganteum regelmatig uit tot een boom van indrukwekkende afmetingen. Je kent misschien afbeeldingen van een asfaltweg die dwars door een boom heen loopt? Ga er maar vanuit dat daar een Mammoetboom op staat. De, naar volume gemeten, grootste boom ter wereld, ‘General Sherman’ genaamd, is een ruim 83 meter hoge Seqoiadendron giganteum. Met een geschatte leeftijd van 2300 tot 2700 jaar behoort de ‘General Sherman’ absoluut tot de oudste nog levende organismen op aarde.


Trukendoos

Het duurt niet alleen millennia om zulke afmetingen te bereiken, de omstandigheden moeten al die tijd optimaal zijn om zelfs de meest ambitieuze Reuzenseqoia tot zulke hoogten te laten stijgen. Alleen in Californië vind je dergelijke omstandigheden. Vochtige oceaanlucht wordt daar tegen de hellingen van de Sierra Nevada aangeblazen, stijgt snel op en condenseert zodat er een vochtige mist ontstaat. En dan komt een zeer bijzondere eigenschap van Seqoiadendron giganteum buitengewoon goed van pas: hij kan vocht opnemen met zijn naalden. Naast de bodem heeft hij dus nog een andere, lokaal zeer rijke, bron van water tot zijn beschikking: de lucht.

Maar hij heeft nog meer verrassingen in petto. Zijn bast is buitengewoon zacht, bijna elastisch. Het is een van de weinig bomen die je een flinke stomp zou kunnen verkopen zonder al te vervellende consequenties voor je knokkels te hoeven vrezen. De zachte bast is echter niet bedoeld om een vervelende afspraak met Tyson Fury zonder kleerscheuren te doorstaan. Hij beschermt de boom zeer effectief tegen de in Californië regelmatig rondrazende bosbranden. Het is zelfs zo dat de boom die branden nodig heeft om voort te kunnen planten. Het vuur activeert de zaden zodat zij op hun beurt een poging kunnen wagen om de hemel te bereiken.


Buitengewone boom

In Nederland bereikt Seqioadendron giganteum zulke gigantische groottes niet. Alhoewel we een vrij vochtig zeeklimaat hebben, is dat bij lange na niet voldoende om deze boom tot vergelijkbare hoogten te stuwen als in zijn regio van oorsprong. Toch is hij vanwege zijn unieke kwaliteiten en goed gevulde trukendoos een absolute aanvulling voor elke tuin. Plant hem dus vooral op een plek waar je over 3000 jaar je oprit wil hebben.


  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...