Soort: Taxus baccata

keuze: 23 resultaten

Taxus baccata

  • Nederlandse benaming

    Venijnboom
  • Gewasgroep

    Coniferen
  • Familie

    Taxaceae
  • Herkomst

    Noord-Afrika; Zuidwest-Azië; Europa

Onverwoestbaar symbool van leven en dood, gifmenger en genezer

Informatie over Taxus baccata

Krachtpatser

Taxus baccata is een langzaam groeiende naaldboom of conifeer die tussen 10 en 15 meter hoogte bereikt. Net als veel andere naaldbomen is hij wintergroen, zeer goed winterhard en daarbij is Taxus een nogal sterk geslacht want hij floreert op zowel zand-, leem- als kleigrond. Of je hem nou in de zon, halfschaduw of schaduw plant, het maakt hem niks uit. Hij is zelfs zo sterk dat hij zich in alle mogelijke vormen laat snoeien. Dus als je ervan houdt, staan je met een Taxus baccata alle vormen ter beschikking die je maar kunt bedenken. Maar de boom komt ons inziens het best tot zijn recht als hij solitair staat of als haag wordt geplant.

Venijn

Bij deze venijnboom zit het venijn hem niet in het staartje. Hij is er van onder tot boven van doordrenkt! Alles aan hem is giftig behalve het rode vruchtvlees van de schijnbessen. Deze zijn dan ook erg in trek bij vogels die wel het vruchtvlees verteren maar het giftige zaadje weer uitpoepen en zo de boom blijven verspreiden. Mensen en andere zoogdieren doen er goed aan zich niet te laven aan naald, tak of snoeiafval van de venijnboom en er zelfs verre van te blijven. Bijen en hommels zijn dan wel weer blij met Taxus baccata. Voor hen is hij een drachtplant.

Hallucinatoir genezer

Zoals wel vaker bij planten het geval is, vormt dat gevaarlijke gif bij de juiste toediening ervan echter een krachtig medicijn. De werkzame stof, taxotere, remt de ontwikkeling van prostaatkanker zodat patiënten langer leven en minder pijn hebben. Ook wordt het ingezet ter bestrijding van baarmoederhalskanker. Op warme dagen geeft de boom gasvormige toxine af die hallucinaties kan veroorzaken. Oude en hedendaagse druïden gebruiken dat gegeven om in een andere staat van bewustzijn te geraken bij het uitvoeren van rituelen.

Symbool van leven en dood

Mede doordat Taxus baccata vrij langzaam groeit, kan de boom stok- en stokoud worden. Van de venijnboom van Fortingall wordt geschat dat hij al 2.000 jaar oud is. Daarmee zou hij een van de oudste levende organismen op aarde kunnen zijn. De wereldboom Yggdrasil uit de Noorse mythologie en symbool voor leven en kennis, is een Taxus. Of een Es, maar daarover zijn de geleerden het nog niet eens. Met zijn gif is de venijnboom net zo goed de brenger van dood. Vooral vee zoals paarden, geiten en koeien zijn slachtoffer geworden van deze gifmenger. Niet alleen het gif bracht de dood, ook het hout speelde op dat gebied een macabere hoofdrol. De Engelse ‘longbow’ die, vanwege zijn grotere bereik de doorslag gaf in de wereldberoemde Slag bij Azincourt (1415), was gemaakt van Taxus baccata-hout. Het hout is extreem buigzaam en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt bij het maken van bogen.
De venijnboom heeft vele gezichten: hallucinatoire levensboom, brenger van dood en onheil maar tegelijkertijd genezer. Normaal gesproken zou hier een duidelijke aanbeveling volgen om hem te planten. Doe dat echter alleen als er geen dieren of kinderen zijn die in een onbewaakt ogenblik aan het knabbelen kunnen gaan op jonge scheuten of die leuke rode besjes. Taxus baccata is echter absoluut een bijzondere boom, weloverwogen planten dus!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...