Soort: Tilia americana

keuze: 6 resultaten

Tilia americana

  • Nederlandse benaming

    Amerikaanse linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Centraal en oostelijk Noord-Amerika

Informatie over Tilia americana

Tilia americana is een aantrekkelijke boom voor diverse insecten en vogels. Het is een ideale drachtboom voor bijen. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Tevens leveren oude bomen dood hout voor kevers en nestplaatsen voor vogels. Het is een grote boom met een brede ovaalvormige en halfopen kroon. De Tilia americana wordt ongeveer 20-25 meter hoog en 10-15 meter breed.


Gewasgroep en herkomst

Tilia americana, ook wel Amerikaanse linde, is een snelgroeiende boom die behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). De Amerikaanse linde werd ontdekt in 1752 en vindt zijn oorsprong in het oosten en midden van de Verenigde Staten. De soort strekt zich vooral uit van de Canadese grens tot aan Virginia; in het Westen lopend van Noord-Dakota door Kansas tot Texas.


Plantkenmerken

 De stam is recht, grijs van kleur en licht gegroefd. De jonge twijgen zijn olijfgroen van kleur. De boom heeft een groot groen blad van wel 10 tot 20 cm lang. De stelen zijn daarentegen betrekkelijk kort. Het blad onderscheidt zich van andere Linden omdat het aan weerszijden dezelfde helderglanzende groene kleur heeft. De bladeren zijn breed eivormig, langwerpig en aan de voet hartvormig met een grof getande bladrand. De herfstkleur is geel tot bruin. De linde bloeit in juli met grote, helgele bloemen in hangende trossen van 5-8 bloemen en geurt aangenaam. De vruchtjes worden rijp in juli-augustus. De doosvruchten hebben een grijze kleur en zijn bolvormig. Daarnaast hebben de vruchten sterke wandjes. De boom geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en voelen zich gewoonlijk thuis in alle soorten grond mits voedzaam en niet te droog. Zijn winterhardheid is zeer uitstekend (zone 3). 


Toepassing en nazorg

De Tilia americana wordt doorgaans als laanboom gebruikt voor grote parken. De snoeiperiode voor deze boom is in december-februari.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...