Soort: Tilia cordata

keuze: 13 resultaten

Tilia cordata

  • Nederlandse benaming

    Winterlinde; Kleinbladige linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Europa; Kaukasus




Informatie over Tilia cordata

Tilia cordata is een aantrekkelijke boom voor diverse insecten en vogels. Het is een ideale drachtboom voor bijen. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Tevens leveren oude bomen dood hout voor kevers en nestplaatsen voor vogels. De kroon van de Tilia cordata is breed, heeft een ronde vorm en is halfopen. De boom bereikt een hoogte van 25-30 meter en wordt ongeveer 10-15 meter breed.


Gewasgroep en herkomst

Tilia cordata, ook wel bekend onder de Nederlandse naam winterlinde of kleinbladige linde, is een traag groeiende boom die behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). Oorspronkelijk groeit deze linde in loofbossen en ook als solitair op kale vlakten en in de bergen in bijna geheel Europa en de Kaukasus.


Historie

De Tilia cordata wordt al sinds eeuwen gekweekt.  Over het algemeen zijn de linden ondergebracht in de orde der Malvales. De oudste fossiele bedektzadige plant die tot gevonden is wordt de Furcula genoemd. Deze plant dateert uit het Trias. De oudste fossielen komen uit het late Plioceen. Mede door de ouderdom krijgt de linden veel waardering. Deze plant wordt zelfs wel een betiteld als nationaal symbool. Mogelijk stamt de benaming Tilia af van het Griekse woord tilon of ptilon wat vleugel betekent. Daarnaast betekent cordata hartvormig wat staat voor de vorm van het blad.


Plantkenmerken

De twijgen zijn groen en aan de zonzijde roodbruin getint. De donker grijsbruine schors is ribbelig en gegroefd. De bladeren zijn klein, stijf, hartvormig met een sterk gekartelde rand. De bovenzijde is glad donkergroen en glanzend. De onderzijde is grijsgroen. In juni-juli kleurt de boom geheel geel door de overdaad aan bloemen die met 5-10 stuks in afhangende of bijna rechtopstaande schermen bijeen staan. De bloemen geven een sterk zoete geur af en lokken daarmee bijen en vlinders. Na de bloei vormen zich ovale tot ronde dikke nootjes die grijsviltig behaard zijn. De Tilia cordata geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en matig droge tot vochtige, losse, humusrijke grond. De boom groeit goed op zowel zandgronden, leemgronden als kleigronden. Hij is winterhard (zone 3) en bestand tegen wind en zeewind. 


Toepassing en nazorg

De Tilia cordata is een uitstekende laan- en straatboom voor alle gronden, ook droge zandgronden. Hij wordt veel aangeplant in parken en tuinen. De soort is zeer geschikt voor lei- en snoeivormen en wordt doorgaans gesnoeid in december-februari. Tevens wordt de boom veel gebruikt in de farmacie, de bijencultuur en de houtkunst.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...