Soort: Tilia europaea

keuze: 3 resultaten

Tilia europaea

  • Nederlandse benaming

    Hollandse linde; Gewone linde; Europese linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Hybride




Informatie over Tilia europaea

Tilia europaea is een voortreffelijke drachtplant voor bijen. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt met zijn aangename geur en kleurige bloemen onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Tevens leveren oude bomen dood hout voor kevers en nestplaatsen voor vogels. De Hollandse linde is een grote boom met een breed piramidale tot ovaalvormige halfopen kroon. Hij bereikt een volwassen hoogte van 30-35 meter hoog en wordt tevens 30-35 meter breed.


Gewasgroep en herkomst

Tilia europaea, ook wel Tilia vulgaris of Tilia intermedia genoemd, behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). In Nederland is deze soort ook wel bekend als de Hollandse linde of gewone linde. De Tilia europaea vindt zijn oorsprong in Europa.


Historie

De Tilia europaea is een zeer oude hybride tussen de Tilia cordata en de Tilia platyphyllos die ook spontaan in het wild kan voorkomen. Vanwege zijn grote omvang werd de boom vroeger veelal gebruikt als schaduwboom bij boerderijen. Omdat deze soort snoei buitengewoon goed verdraagt, werd hij ook vaak als leiboom gebruikt. 


Plantkenmerken

Vanuit de zware stam ontstaan er enkele zware hoofdtakken. Hieraan ontstaan onregelmatige afstaande zijtakken. In de grijze schors ontstaan na verloop van tijd diepe groeven. De kale twijgjes zijn in het begin groen en worden later bruin van kleur. De bladeren zijn groot en hartvormig. Ze hebben een kort toegespitste top en gezaagde bladgrand. De bladvoet is meestal iets scheef en het blad is donkergroen van kleur. De herfstkleur is geel.  De boom bloeit in juni-juli met geelwitte geurende bloemen in hangende tuilen met 3 tot 11 bijeen. De eetbare vruchten zijn rond tot ovaal, viltig behaard en grijskleurig. De Hollandse linde geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en stelt weinig eisen aan de bodem. Hij is zeer uitstekend winterhard (zone 3). 


Toepassing en nazorg

De Tilia europaea is een van de meest waardevolle straatbomen. Hij is zeer geschikt als vormboom en wordt gebruikt in lanen en brede straten, parken, pleinen, grote tuinen en boomsingels. De snoeiperiode voor deze boom is in december-februari.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...