Soort: Tilia henryana

keuze: 3 resultaten

Tilia henryana

  • Nederlandse benaming

    Chinese linde; Gewimperde linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Centraal-China

Informatie over Tilia henryana

De Tilia henryana is een uitstekende drachtboom voor bijen. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Deze kleine boom wordt zo’n 10-15 meter hoog en 8-12 meter breed. Hij vormt een breed ovale tot ronde kroon.


Gewasgroep en herkomst

De Tilia henryana, in Nederland ook wel bekend onder de naam Chinese linde, behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). De Chinese linde vindt zijn oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, in China.


Plantkenmerken

De Tilia henryana is een zeer aparte linde met een hoge sierwaarde. De jonge twijgen zijn aanvankelijk sterharig, maar later kaal. Deze soort is direct herkenbaar aan zijn bladeren met grote naaldvormige tanden. Het jonge blad is zeer dicht bezet met zilverkleurige sterharen en heeft een bronsachtige kleur. Later wordt het blad aan de bovenzijde glanzend groen met lichte nerven. De onderzijde is met bruine sterharen en okselbaarden bedekt. Het verspreid staande blad is breed eivormig met een scheef hartvormige basis en krijgt in de herfst een mooie geeloranje kleur. De Chinese linde bloeit pas in augustus-september met geelwitte geurende bloemen die met 20 of meer in lange, hangende tuilen staan. De eivormige nootjes zijn grijsgroen en hebben 5 ribben. De boom geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats op goed doorlatende grond. Hij is goed bestand tegen warme zomers en kan vrij goed tegen de vorst (zone 7).


Toepassing en nazorg

De Tilia henryana is het beste toe te passen als solitair in tuinen en parken. Met zijn decoratieve blad en rijke bloei is het een echte sierboom. De snoeiperiode voor deze boom is in december-februari.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...