Soort: Tilia mongolica

keuze: 2 resultaten

Tilia mongolica

  • Nederlandse benaming

    Mongoolse linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Noord-China; Mongolië

Informatie over Tilia mongolica

Tilia mongolica is een aantrekkelijke boom voor diverse insecten en vogels. Het is een ideale drachtboom voor bijen. Maar de boom trekt onder andere ook vele vlinders aan. Deze langzaam groeiende kleine boom wordt circa 10-15 meter hoog en 8-12 meter breed. Hij vormt een breed eivormige tot ronde losse kroon met vrije dunne afstaande en wat overhangende takken.


Gewasgroep en herkomst

Tilia mongolica, in Nederland ook wel bekend als de Mongoolse linde, is mooi gevormde sierlijke boom die behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). Deze linde vindt zijn oorsprong in Mongolië en Noord-China.


Plantkenmerken

De jonge twijgen zijn roodbruin en kaal. De gruisbruine schors blijft lang glad, maar wordt later gegroefd. Het verspreid staande blad heeft een rode steel en is rond tot eivormig toegespitst. De bladeren zijn zeer klein en opvallend grof getand. De bovenzijde is glanzend donkergroen en de onderzijde is grijsgroen met okselbaarden. De herfstkleur is geel. De boom bloeit in juni-juli zeer rijkelijk met zachtgele bloemen die soms tot wel 30 in hangende tuilen staan. De kleine eivormige vruchten zijn grijsgroen van kleur en donsachtig behaard. De Tilia mongolica geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats op vochthoudende, voedzame en kalkrijke gronden. Hij groeit goed op zowel zandgronden, leemgronden als kleigronden. De boom is zeer uitstekend winterhard (zone 3) en dient in de periode december-februari gesnoeid te worden.


Toepassing en nazorg

De Tilia mongolica is een solitairboom speciaal geschikt voor kleine tuinen en plantsoenen.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...