Soort: Tilia platyphyllos

keuze: 10 resultaten

Tilia platyphyllos

  • Nederlandse benaming

    Zomerlinde; Grootbladige linde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Europa




Informatie over Tilia platyphyllos

Tilia platyphyllos is een aantrekkelijke boom voor diverse insecten en vogels. Het is een ideale drachtboom voor bijen. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Tevens leveren oude bomen dood hout voor kevers en nestplaatsen voor vogels. Het is een grote boom met een dichte breed-eivormige tot bijna ronde kroon die op relatief geringe hoogte zware zijtakken vormt. Hij bereikt een volwassen hoogte van 20-25 meter.


Gewasgroep en herkomst

Tilia platyphyllos, ook wel Tilia grandifolia, behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). In Nederland wordt deze boom de zomerlinde of grootbladige linde genoemd. De zomerlinde komt oorspronkelijk veelal voor in Europa. Van West-, Midden-, Zuid- en Zuidoost-Europa tot in Oekraïne, de Kaukasus en Klein-Azië. De naam Tilia is mogelijk afgeleid van het Griekse tilon of ptilon (vleugel). Platyphyllos betekent met brede bladen.


Plantkenmerken

De grijze schors is doorlopen met fijne scheuren en groeven. De jonge twijgen zijn licht roodbruin, donzig behaard en aan de zonzijde opvallend rood gekleurd. Het blad is hartvormig tot rond en evenals de jonge twijgen behaard. De bovenkant van het blad is mat groen, de onderkant is wat lichter grijsgroen en de bladrand is kerfachtig gezaagd. De herfstkleur is geel. De zomerlinde bloeit in juli-augustus met gele, zoetgeurende bloemen in loodrechte afhangende tuilen. De bolvormige tot ovale, 5-kantige nootvruchten zijn sterk verhout en zeer hard. De grijsbruine knoppen rijpen in september en blijven veelal tot in de winter aan de boom. De boom geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en stelt weinig eisen aan de bodem. Hij is uitstekend bestand tegen vorst (zone 4).


Toepassing en nazorg

De Tilia platyphyllos is een waardevolle boom voor het oudere cultuurlandschap. Hij wordt veelal toegepast als park- en laanboom op grote buitenplaatsen, landgoederen en op brede wegbermen. Tevens is hij geschikt als haag en wordt hij veel gebruikt als leilinde. De snoeiperiode voor deze boom is in december-februari.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...