Soort: Tilia tomentosa

keuze: 9 resultaten

Tilia tomentosa

  • Nederlandse benaming

    Zilverlinde
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Malvaceae
  • Herkomst

    Zuidoost-Europa


Informatie over Tilia tomentosa

Tilia tomentosa is een uitstekende bijen drachtboom. Ze worden aangetrokken door de geurende bloemen die zorgen voor nectar en stuifmeel. Maar de boom trekt onder andere ook vlinders, lieveheersbeestjes en vele vogelsoorten aan. Hij heeft een opgaande groeiwijze met een breed kegelvormige tot ronde kroon en kan een hoogte van 25 meter bereiken.


Gewasgroep en herkomst

Tilia tomentosa, ook wel Tilia argentea, behoort tot de familie van Malvaceae (de kaasjeskruidfamilie). Zijn Nederlandse naam is de zilverlinde. De zilverlinde vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Europa en Turkije. Hij komt vooral voor op heuvelachtig terrein en lichte loofbossen. Sinds 1767 kweken ze deze plant in West-Europa. Voorheen werd hij enkel beschouwd als een exotische houtachtige soort voor verzamelingen, maar vanaf de 20e eeuw heeft hij bewezen zich bijzonder goed aan te kunnen passen aan vervuilde lucht en is daarom uitermate geschikt voor stedelijk gebied.


Plantkenmerken

De Tilia tomentosa is een grote boom met een volwassen hoogte van 25-30 meter en wordt circa 20-25 meter breed. Zijn kroon varieert van breed-piramidaal tot ovaalrond met rechte en steile uiteen wijkende takken. Zwaardere zijtakken hangen soms ver over. De stamschors is lichtgrijs en glad met op latere leeftijd wat ondiepe groeven. De stelen, twijgjes en jonge takken zijn grijsviltig tot groenachtig van kleur en dichtbehaard. Deze dikke harige laag toont aan dat hij zich goed kan aanpassen aan warme en koude streken. De zilverlinde dankt zijn naam aan zijn zilverig behaarde bladeren. Het blad is rond tot hartvormig en de rand is scherp gezaagd. De bovenzijde is donkergroen en de onderzijde zilverachtig grijs. De bladeren kleuren in de herfst naar een heldergele kleur. De boom bloeit in juli-augustus met gele, intensief geurende bloemen met 5 tot 10 bij elkaar in hangende sterharige tuilen. De grijsgroene vruchten zijn rond eivormig en hebben een houtige, geribde wand. Ze rijpen in september. De boom geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats en groeit op vrijwel iedere grondsoort. De plant kan droogte verdragen. Daarnaast kan hij ook tegen zeewind, stedelijke luchtverontreiniging, stof en rook. Zijn winterhardheid is uitstekend (zone 4) en verdraagt het stadsklimaat goed. Ook langere hitteperioden worden zonder schade doorstaan. De lichte en harige onderzijden reflecteren de opstijgende warmte van het asfalt.


Toepassing en nazorg

De Tilia tomentosa is een uitstekende stadsboom voor pleinen, brede lanen en boulevards. De snoeiperiode voor deze boom is in december-februari.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...