Soort: Toona sinensis

keuze: 2 resultaten

Toona sinensis

  • Nederlandse benaming

    Chinese mahonie; Chinese mahonieboom; Chinese toonboom; Franse uiensoep-boom; Maggiboom
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Meliaceae
  • Herkomst

    China

Uitmuntende voedselbosboom, culinaire geneeskracht, sierplant

Informatie over Toona sinensis

Elegante voedselbosheld

Toona sinensis is bij uitstek een heester of boom die barst van zowel praktische als esthetische kwaliteiten. Hij gedijt goed in ons West-Europese klimaat, is ziekteresistent, heeft culinaire én medicinale kwaliteiten en is ook nog eens een lust voor het oog. De naam is een voorteken van de lotsbestemming dachten de Romeinen (nomen est omen) en dat gaat zeker op voor de uiensoepboom. Deze boom zou eigenlijk zowel in struik- als boomvorm een verrijking zijn voor elk voedselbos. Van de bomen gebruik je dan voornamelijk het blad, van de struiken hun scheuten.


Geneeskrachtige keukenmeester

De scheuten behandel je zoals asperges: met aandacht en zachte, doch beslissende hand. Je stooft ze zachtjes in elk smaakrijk vocht waarop je de hand weet te leggen. Denk aan bouillon, slagroom, wijn of een combinatie van die drie, aangevuld met wat harde groene kruiden (zoals tijm en rozemarijn) en op smaak gebracht met wat peper, zout en voor de avonturiers een snufje chili-flakes, kook dat tot de helft in en voeg de uienboom scheuten toe. Laat deze zachtjes stoven tot ze gaar zijn. Zij smaken niet zo sterk als echte ui maar geven toch zeker een herkenbaar uienaroma met een ietwat nootachtige ondertoon. Je kunt ze overigens ook prima toevoegen aan elke denkbare maaltijd- of groentesoep die je maakt. Het blad gebruik je als smaakmaker in soepen, sauzen, stoofpotjes of salades. Hoe ouder het blad is, hoe duidelijker de uiensmaak waarneembaar wordt. Experimenteer dus! Want hoe handig zou het zijn om niet elk jaar meer uien te hoeven telen omdat je genoeg hebt aan je uiensoepbomen en – struiken?


Of je soep lust!

Naast al deze culinaire mogelijkheden bezit Toona sinensis ook uitmuntende geneeskrachtige kwaliteiten. In de Chinese geneeskunst staan vrucht en blad hoog aangeschreven als effectieve remedie tegen bijvoorbeeld kanker en suikerziekte. Waar men in China echter voornamelijk de nadruk legt op voedings- en geneeskunst is hij hier algemeen bekend als sierplant. En met goede reden! Zijn bladeren lijken wel adelaarsveren en kunnen tot wel 60 centimeter lang worden. Daarnaast is hij erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
Toona sinensis is een struik of boom met een unieke en diverse combinatie aan kwaliteiten. Elke siertuin en elk voedselbos fleuren letterlijk op van deze prachtige boom met zijn ranke en toch stoere adelaarsveren. Daarnaast is het een sterke boom die je welbeschouwd op elke lengte kunt laten floreren zodat hij letterlijk in elke tuin past. Planten maar!

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...