Soort: Zanthoxylum simulans

keuze: 1 resultaten

Zanthoxylum simulans

  • Nederlandse benaming

    Chinese szechuanpeper; Bergpeper; Chinese peperboom; Kiespijnboom; Sichuanpeper
  • Gewasgroep

    Heesters
  • Familie

    Rutaceae
  • Herkomst

    China


Informatie over Zanthoxylum simulans

Zanthoxylum simulans ook wel de kiespijnboom of szechuan-peper genoemd. Het is een bijzondere kleine boom of grote heester met enorme sierwaarde.


Gewasgroep en herkomst 

De boom behoort tot de Rutaceae (wijnruitfamilie) en komt oorspronkelijk uit de berggebieden van Oost-Azië. Hij werd ontdekt door Alexander Georg von Bunge en in 1968 ingevoerd in Engeland.


Historie

Met het pittige keukenkruid szechuan-peper wordt verwezen naar de gemalen zaadhuisjes van een aantal kleine boomsoorten in het geslacht Zanthoxylum. De Zanthoxylum simulans is een van deze szechuanpepers. Deze boom is voor de teelt in West-Europa het meest interessant. In China worden deze bessen gedroogd en gebruikt in de keuken als een soort peper. De smaak van de citrus is vergelijkbaar met een peper. Bij aanraking kan de tong tijdelijk een tintelend of verdovend gevoel hebben. Vers gekauwd kan de bes een mond voor 10 minuten verdoven, vandaar de Nederlandse naam kiespijnboom. Voor de volledige smaak kun je het beste de peper op het einde van de kooktijd aan het gerecht toevoegen. De smaak kan verloren gaan bij langdurige verhitting. De eetbare bladeren en jonge scheuten zijn eetbaar en worden in Japan aan diverse gerechten toegevoegd. De smaak is te vergelijken met munt en sinaasappel. Je gebruikt de bladeren op dezelfde manier als bij laurierblad of kerrieblad. Het is wel belangrijk om op de doornen te letten. 


Plantkenmerken

De gehele jonge plant heeft stekels op de stam, het blad en bladsteel. Naar mate de plant ouder wordt lijken de stekels op een hoorn. Daarnaast zijn de rode bessen die na de bloei komen erg mooi. Deze bessen sieren de hele plant tot laat in het najaar. De bessen kun je rond half oktober plukken, zodra ze openslijten en de kleine zwarte zaden zichtbaar zijn. Je gebruikt vooral de zaadhulsjes, want de zaden zelf hebben nauwelijks smaak. Je kunt de hulsjes een paar daar drogen op een zonnige plek om de peper te bewaren. De bladeren hebben een frisse en kruidige geur. De bladeren verkleuren het mooiste in de herfst. De boom is zeer goed winterhard. 


Groeiplaats en onderhoud

Je kunt de Zanthoxylum simulans het beste op goed doorlaatbare grond plaatsen. Deze boom kan vrijwel alle grondsoorten verdragen van zandgrond tot leemgrond. Hij kan in de schaduw, halfschaduw en zon staan. Buiten het mijden van de scherpe doornen van de boom tijdens de oogst heeft deze boom weinig aandacht nodig. De snoeiperiode voor deze boom is in maart-april. In principe hoeft de plant niet echt gesnoeid te worden. Denk hierbij aan het inkorten de lange scheuten om de vorm van de plant te behouden. 

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...