Soort: Zelkova carpinifolia

keuze: 2 resultaten

Zelkova carpinifolia

  • Nederlandse benaming

    Kaukasische zelkova; Kaukasische schijniep
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Ulmaceae
  • Herkomst

    Kaukasus


Informatie over Zelkova carpinifolia

Zelkova carpinifolia in het Nederlands ook wel de Kaukasische zelkova genoemd. De Zelkova carpinifolia is een grote struik of een kleine bossig gekroonde boom. De maximale hoogte is tot 15 meter.


Gewasgroep en herkomst

Zelkova carpinifolia behoort tot de Ulmaceae (iepenfamilie). Het geslacht Zelkova bestaat voor zover bekend uit zes soorten, waarvan de carpinifolia er een is. De Zelkova carpinifolia komt uit de Kaukasus en Iran.


Historie

Hij werd in 1760 in Europa ingevoerd. Bijzonder aan deze boom is dat het hout ringsporig is en net als iepenhout gebruikt wordt als constructiehout. Ook wordt dit fijne hout vaak in de meubelmakerij gebruikt.


Plantkenmerken 

Kenmerkend is de vaasvormige kroon, de schors is op jonge leeftijd glad en grijsbruin. Als de boom ouder wordt de grijs tot oranje bast zichtbaar. De is een bladverliezende boom produceert die af en toe kleine, tweelobbige, nootachtige steenvruchten van circa 4 tot 5 mm. De bloeiperiode is in april-mei. Bij vrouwelijke bloemen zitten bovenaan de eenjarige scheuten. Bij mannelijke bloemen zit dit aan de onderzijde. Het zijn onopvallende geel-groene bloemen zonder bloemblaadjes. De boom heeft vele fijne en slanke twijgen waarop kleine witte en behaarde knoppen zitten. Tijdens of vlak na het uitlopen van het blad krijgt de boom kleine ronde vruchten. In de herfst worden de bladeren opvallend geeloranje.


Groeiplaats en onderhoud

De boom heeft het liefste een humeuze, vochtige en leemhoudende grond. De beste standplaats is een plek met volle zon tot half schaduw. De boom kan goed verharding verdragen. Het is dan ook een ideale parkboom.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...