Soort: Ziziphus jujuba

keuze: 1 resultaten

Ziziphus jujuba

  • Nederlandse benaming

    Chinese dadelboom; Borstbes; Rode dadel
  • Gewasgroep

    Bomen
  • Familie

    Rhamnaceae
  • Herkomst

    Azië


Informatie over Ziziphus jujuba

De Nederlandse benaming voor de Ziziphus jujuba is Chinese dadel, borstbes of rode dadel. De Ziziphus jujuba is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom. Deze Chinese dadelboom heeft een ronde halfopen kroon tot circa 10 meter hoogte.


Gewasgroep en herkomst

Ziziphus jujuba is een boom. Deze boom behoort tot de familie van de Rahmnaceae (wegedoornfamilie). De bladeren binnen deze familie kunnen omgevormd zijn tot stekels. Hij is familie van tweezaadlobbige planten. Deze plant komt wereldwijd voor. Met name in de tropen en warmere gematigde gebieden. De Ziziphus jujuba komt van oorsprong uit Oost-Azië. Daar is de Ziziphus jujuba te vinden in China, Korea en Japan.


Historie en symboliek

In China werden de vruchten van de Ziziphus jujuba ook wel medicinaal gebruikt tegen bijvoorbeeld: vermoeidheid, het activeren van de leverfunctie en het verbeteren van de weerstand. Daarnaast wordt het poeder van deze (gedroogde) vruchten gebruikt voor het op smaak brengen van Kochujan, wat een hete soya/pepersaus is in de Chinese keuken. De vruchten worden ook vers gegeten, gedroogd net als dadels, gekookt in pudding, voor in de cake en er wordt jam van gemaakt.In China werden de vruchten van de Ziziphus jujuba ook wel medicinaal gebruikt tegen bijvoorbeeld: vermoeidheid, het activeren van de leverfunctie en het verbeteren van de weerstand.


Plantkenmerken

Deze boom krijgt gele bloemen en openen in paren of in bundels van drie in de maanden mei-juni. Na de bloemen ontstaan er vlezige steenvruchten. De vruchten verkleuren rood tot zwartbruin en hebben een diameter van circa 2 centimeter. Meestal zitten er 2 pitten in. Een verse rijpe vrucht heeft de smaak van een peer. Verder krijgt de boom een of twee doorns aan ieder blad. Het bloemhout is ongedoornd. De boomkroon heeft een ronde vorm en wordt uiteindelijk tot wel 10 meter hoog en 5 tot 8 meter breed. 


Groeiplaats

De boom groeit zowel op droge als op vochtige grond en staat het liefste in de volle zon. De boom heeft een beperkte winterhardheid en daarmee kan de boom niet overal geplant worden. Bij voorkeur op beschutte plaatsen. De boom is vooral te vinden in parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen en grote tuinen.

  • Gewasgroep

  • Verwijderen filters
Laden...